Dry needling

Dry needling

Dry needling is een relatief nieuwe techniek binnen de fysiotherapie. Deze techniek vindt zijn oorsprong in Canada. Bij dry needling wordt er zoals het woord al zegt gebruik gemaakt van droge naalden, bekend vanuit de acupunctuur. Er wordt gebruikt gemaakt van de spieren zelf.

Heb je klachten of advies nodig? Neem dan contact met ons op.

SVH Fysiotherapie | Dry Needling

Bij dry needling wordt er zoals het woord al zegt gebruik gemaakt van droge naalden, bekend vanuit de acupunctuur.

Dry needling is een relatief nieuwe techniek binnen de fysiotherapie. Deze techniek vindt zijn oorsprong in Canada. Bij dry needling wordt er zoals het woord al zegt gebruik gemaakt van droge naalden, bekend vanuit de acupunctuur. Echter in tegenstelling tot de acupunctuur beïnvloed de fysiotherapeut niet de energiebanen of -stromen, maar de spieren binnen een lichaam.

Daarnaast geeft het een pijnstillend effect verkregen door prikkeling van het zenuwstelsel. Vaak wordt hierbij ingezet op spierknopen ook wel triggerpoints genoemd. Deze ontstaan in spieren en voelen pijnlijk en hard aan. Ze zijn vaak verantwoord voor pijnklachten, maar ook voor tintelingen of een verminderde bewegelijkheid.

IMG_20220524_175928_354

Hoe ontstaan triggerpoints?

In principe zijn het verkrampingen van spieren die niet alleen invloed hebben op de spier zelf, maar ook problemen geven in nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen.  Deze triggerpoints kunnen op de volgende manieren ontstaan:

  • Acuut, door een bepaalde beweging of een trauma
  • Chronisch, door langdurig dezelfde beweging of houding
  • Overbelasting of onderbelasting van spieren
  • Weefselbeschadigingen
  • Lage rugklachten met uitstraling naar de benen toe.
  • Psychologische factoren zoals stress
  • Afwijkingen aan de voet, beenlengteverschil of andere afwijkingen waardoor men een ander looppatroon aanneemt

Hoe werkt Dry Needling?

Na het opsporen van deze triggerpoints wordt er een naaldje ingebracht. Door hiermee te bewegen volgt er een korte aanspanning en direct daarna een volledige ontspanning van de spier. Dit zorgt direct voor vermindering van klachten. Dankzij deze techniek kan er relatief snel en effectief resultaat bereikt worden. Deze resultaten kunnen vaak bij massages niet bereikt worden.